Stacks Image 10364
Stacks Image 293
Forside / blogg

  RAPPORT FRA TESTING AV RADIALSLYNGE PÅ LYNGHONNING

  SAF D800-slynge

  Forsøkene høsten 2015 hos Jens Martin Nybøle viste at radialslynge egner seg godt til slynging av lynghonning. Slyngingen går svært fint om tavlene er tørket/oppvarmet til 32-33 grader før slyngeprosessen. Ved denne temperaturen har lynghonningen mistet mye av sin seighet og voksen er fortsatt sterk. Radialslyngas store kapasitet og skånsomme virkemåte, gir mulighet for å slynge nyutbygde tavler med lynghonning uten beskadigelse. Slyngeresultatet ved 33 grader er like godt som ved bruk av vendeslynge og kapasiteten på slyngingen er nær fordobblet i forhold til CMF 8-rammers vendeslynge (tar 16 halvrammer) . Ved slynging av helrammer er kapasiteten nesten firedoblet.

  Les mer...
  Comments

  Demonstrasjon av Api Dryppfôrer

  Apinor har laget en demonstrasjonsvideo av hvordan Api Dryppfôrer settes opp og brukes! 


  Fordeler med dette fôringssystemet: 

  • Kan brukes nærmest året rundt, som tidlig vårfôrer for økt egglegging og stimuli av bifolket eller på ettersommeren for å holde kubene i gang etter trekket. 
  • Kan enkelt brukes til innvintring av kubene, mengden sukkerlake gitt kan justeres fra noen dråper i minuttet til det nivå biene kan ta unna. 
  • Ved å trekke slangen som er 150cm lang i en sirkel på bærelistene, forvarmes sukkerlaka av varmen i kuben og det blir enklere for biene å ta fôret dersom det er kaldt ute. 
  • Utstyret kan enkelt skylles og rengjøres for gjenbruk i en mange år. Dryppfôreren kan også kombineres med en innskuddsfôrer. Utførlig bruksanvisning er utarbeidet.

  Les mer om Api Dryppfôrer på produktsiden...

  Comments

  Demonstrasjon av SAF D800 med radialkurv!

  Apinor har laget en demonstrasjonsvideo av honningslynge  SAF D800 med Tiguan radialkurv.


  SAF Natura D800 med Tiguan radialkurv i rustfritt stål er laget for for 27 halvrammer eller 15 helrammer, er en effektiv slynge med diameter 80cm utført i rustfritt høyglanspolert stål. Natura-modellen er utstyrt med SAF`s spesielle motorkonstruksjon som skåner motoren for belastninger ved oppstart- og nedbremsning. Slynga er utstyrt med automatikk med vanntett styringspanel som tilpasses forskjellige kurvalternativer, både KUGA 4-rammers vendekurv og TIGUAN radialkurv for 27 halvrammer eller 15 helrammer der bl.a. hastighet, tid og dreieretning kan varieres.

  Ved slynging med radialkurv, slynges alle rammene skånsomt samtidig på begge sider, altså ca 30-35kg honning tas ut ved hver oppstart. Dette gjør SAF-slyngene til svært tidsbesparende og effektive, ikke minst før vandring på lyngtrekk der tiden er knapp. Motoren er et lite mesterverk SAF har brukt i 20 år. Den er transformert ned fra 220V til 30V som sikrer liten slitasje og minsker faren for støt i fuktige lokaler. Kurvalternativene kan skiftes i løpet av få minutter. Honningutløpet har 50mm kran i rustfritt stål, og lokket av plexiglass har sikkerhetslås som forhindrer åpning når slynga er i gang.

  Comments

  STORT SOMMERSALG!

  Apinor har stort sommersalg på helt nye produkter!

  APINOR BIRØKTERKJELEDRESS

  Apinor har sommertilbud på Apinor sine nye birøkterkjeledresser! Dressene er slitesterke i bommull og polyester i høy kvalitet! Med strikk i livet for god passform, brystlomme for mobiltelefon og lommer både foran og bak, er dette et sikkert valg.
  Størrelser 7- 8-9-10-11 for barn. Pris Kr 290,- + moms
  For voksne: Størrelse 50, 52, 54, 56, 58 og 62. Pris Kr 470,- + moms
  For ekstra voksne: 64 og 66. Pris Kr 490,- + moms
  Ved kjøp av 4 stk eller fler, sendes varen fraktfritt.

  BIHANSKER I NITRILLGUMMI

  Apinor har også sommersalg på de helt nye bihanskene i nitrillgummi!

  Kun 90,-

  Hanskene er ekstra solide mot slitasjeskader og hull, og er utført med lang mansjett med strikk.Hanskene er å finne i strørrelsene 9 og 10.

  VI SLYNGET 9 MÅNEDER GAMMEL LYNGHONNING MED RADIALKURV!

  Vi gjorde det alle har sagt er umulig, nemlig å slynge lynghonning på ei radialslynge. I tillegg var honningen fra august/september 2014 og delvis krystallisert selv etter hard oppvarming. Å slynge lynghonning på radialslynger har vært opplest og vedtatt som en umulighet.

  Argumentene har vært at honningen er for tixotrof og sitter for fast til at radialslynga kan brukes, kreftene er for små og farten er for liten. Dette har jeg betvilt fordi slynging bare er spørsmål om vinkel på honningcellene og G-krefter. Har man da radialslynger med stor nok diameter og stor nok hastighet, må honningen ut av tavlene. Men hvordan lar dette seg gjør i praksis?

  Les mer...
  Comments

  Nyskapende fôringssystem fra Apinor

  Api Dryppfôrer er et nyskapende produkt fra Apinor som snart er klar for salg! Api Dryppfôrer og består av en 10 liter tykkvegget plastbag som er tilsluttet en dryppfôrer bestående av 1,5 meter gjennomsiktig slange, dråpetelleglass, trinnløs dråperegulator og en plastspiss. Plastspissen legges i ei lita plastform som plasseres mellom bærelistene i midten av kuben. For at slangen skal komme inn i kuben, kan man skjære et smalt spor i kanten på kuben for slangen eller legge på et dronninggitter med droneåpningen ned og la slangen gå inn gjennom den. Posen fylles med sukkerlake eller honningvann og plasseres på taket eller under taket over isoporpakningen. Når biene skal få fôr inn i kuben, åpnes dråperegulatoren og antall dråper pr. minutt reguleres eksakt og drypper ned i forma. Biene vil så hente fôret, og forma har omtrent samme størrelse på området biene kan hente sukkerlake som de massefôringskarene som er i salg i dag.

  HVA ER FORDELEN MED FÔRING INNI KUBENE?

  Spesielt om vårene når biene blir sittende inne i dårlig vær, reduseres eggleggingen kraftig fordi trekkbiene ikke får hentet vann og pollen som skal til for sterk vårutvikling. Resultatet er svake kuber som stagnerer i utviklingen og ikke når tilstrekkelig styrke til å utnytte sommertrekket maksimalt. I tillegg vil varroamidden belaste prosentvis flere yngelceller og utvikle seg fortere i forhold til tilveksten av bier og skade biene mer enn om eggleggingstakten hadde vært optimal for årstiden.

  Api Dryppfôrer vil gi bifolket og røkteren disse fordelene:

  • Tilfører sukkerlake eller honningvann inne i kubene uten å belaste varmeøkonomien i kuben. Om du ønsker oppvarming av sukkerlaka før den kommer i plastforma, lar du slangen gå i noen slynger inder dekkbrettet før spissen legges i plastforma.
  • Kan brukes til fôring av biene nærmest på hvilket tidspunkt man måtte ønske, sommer og vinter. Sukkerlake fryser ikke og kan forvarmes ved at man legger en kveil av slangen oppå bærelistene eller mellom dekkbrettet og pakningen.
  • Opprettholder bifolkets vårutvikling uavhengig av utetemperatur og trekkforhold. Kan øke effekten ved å gi bifolket pollenerstatning i tillegg.
  • Ved bruk at Api Dryppfôret etter høsting av sommerhonningen, kan man stimulere til økt yngling på høsten som vil gi ekstra sterke kuber for overvintring.
  • Muliggjør langtidsfôring, stimulering og modning av sukkertavler i skattekassa på høsten som kan settes inn i yngelrommet og benyttes som vinterfôr i september.
  • Gir mulighet til å kontrollere ynglingstidspunktet i forhold til varroautvikling og bekjempningsform.
  • Muliggjør tidlig oksalsyrebehandling, mindre varroaplage og virusspredning enn om biene skulle sitte med varroatrykket fra august til november/desember.
  • Rimelig og effektivt utstyr som vaskes og gjenbrukes år etter år.

  Comments

  VÅREN ER EN PRØVELSE FOR STAKKARS BIER

  Nå er det fint vær ute, men det blåser sidelengs vind med temperatur rundt bienes minimum flytemperatur. Mange bier kommer ikke lenger enn ut av flyåpningen før den kalde vinden tar tak i dem og kaster de til skogs. De har ikke sjanse til å fly tilbake til kubene, og dør ute uten å kunne røre seg der de ligger. Selv uten drivfôring er behovet for vann så stort at mange tar sjansen på denne reisen, som ofte blir den siste. I slikt vær som vi på Østlandet har nå, er det en stor fordel om bikubene står skjermet for vinden slik at inn- og utflyvning kan skje i stille luft. Mange bier har nemlig ikke krefter til å lette dersom de bommer på flybrettet. Legg da fluenetting under kuben slik at trekkbiene har noe å lande på. Da sparer du mye bier som ellers vil ligge døde på bakken forran kuben, ofte søkklastet med pollen.

  Nytt fôringssystem?

  Utvikler nå et fôringssystem for bikuber som er tilpasset både innesitting og uteflyvning og som ikke tar plass i kuben. Systemet er billig, veier lite, kan brukes masse ganger, tar ikke varme fra kuben, mugner ikke og er ypperlig til svake bifolk ved innvintring eller bare til stimulering. Konsentrasjonen på fôret bestemmer du og hastigheten på fôringen er regulerbar. Det vil ta noen uker før systemet er klart for lansering. Blitt noen våkenetter av dette. Foreløpig er dette alt jeg kan si - bare gled dere.

  KAN 2 PERSONER SLYNGE UT 1500 TIL 1800KG HONNING PÅ EN DAG?

  Ja, det er fullt mulig med Apinor's nye SAF-slynger om man er to personer. Slyngene SAF Natura tar 15 helrammer og 30 halvrammer pr. gang, og vi tar utgangspunkt i denne tidsplanen som jeg mener er realistisk: 3 minutter på innsetting av rammer i slynga, tre minutter slynging med radialkurv, treminutter for uttak av rammene. På denne tiden har du fått skreller/stukket 15 nye rammer. Så til regnestykket der vi tar utgangspunkt i 2,2kg honning pr. ramme: antall slyngingen i timen blir 60 min. : 9 minutter = 6 sekvenser. Tar man 6,6 sekvenser x 15 rammer pr. sekvens x 2,2kg x 8 timer, får man 1742kg på en 8 timers arbeidsdag. Slyngene kan leveres med vendekurv for forskjellige antall tavler alt etter slynges diameter og tavlestørrelsen. Prisene på slyngene er gunstige, og med stor kapasitet før vandring, er mye tid spart og jobben fort gjort.

  Slynge D900

  Comments

  TELLE VARROAMIDD

  Det er ikke alltid så enkelt å vite hvor mange midd du har i kubene dine, men det er viktig å vite om situasjonen er beroligende eller prekær.

  Hvor mange midd tåler et bifolk å ha i kuben? Det tror jeg har mye med bifolkets styrke og helsesituasjon å gjøre. Jeg har for noen år siden tellet over 4000 midd som nedfall på en av mine kuber, en kube som både var sterk og utviklet seg fint på våren året etter. Et slikt antall som 4000 midd, skulle etter andres vurderinger ha ført til sammenbrudd i bikuben. Noen sier 5 midd på 100 bier er grensa, men da skulle jeg ha hatt 750 midd på 15000 bier, som er normal overvintringsstyrke på en sterk kube, ikke 4000. Hørte en som hadde sendt inn bier for middtelling, og på 100 bier fant de 50 midd. Det er rent for mye, mener jeg. Vi må derfor ha et visst begrep om middetrykket i kubene våre for å kunne smittepresset, og har du bunnbrett med plate som kan skyves onn som et diagnosebrett, havner jo midden der for det meste. Spesielt mine brett som har 3mm netting i bunnen, detter all midd gjennom, og ned på plata under.
  Telling gjøres enklest på denne måten: Ta brettet ut av kuben og transporter det hjem vannrett så ikke midden faller av.

  Trekk ut fra en rull Glad pack strekkfilm (til å pakke inn ost med etc.) en lengde som er lang nok til å gå over hele brettet uten å bli liggende dobbel oppå. Overlappingen må være under. Ta på deg brillene og sett deg et sted det er godt lys. Ta en vannfast sort tusjpenn med tynn spiss og tell midd ved å sette en sort prikk på hver midd som du ser gjennom filmen. Slik holder du kontroll på hvor du har tellet og får med deg alle midd på brettet. Det ser ut som det er lite midd, og du vil bli overasket hvor mange det er når du er ferdig.

  Så fort går det å oksalsyrebehandle med dusjekanna.

  Oksalsyrebehandling ved hjelp av medisinsprøyte har vært en tidkrevende jobb med betydelig usikkerhet på dosering i forhold til bimengde, Apinor`s dusjekanne der dysa er regulert til å gi en tynn stråle, jobber utrolig raskt, gir helt riktig mengde med 3,5ml oksalsyre pr. full tavlegate og syreoppløsningen treffer eksakt på biene i gata og ikke noe andre steder. Klikk på videoen, ta tiden og du vil se at her er det ikke snakk om lange tiden på hver kube. Regelen er: Full tavlegate med bier får 3 trykk i sprøyta som gir 3,5ml, 2/3-dels tavlegate full med bier får 2 trykk og 1/3-dels tavlegate får 1 trykk i sprøyta. Se hvordan det jobbes med å legge syra rett på biene i tavlegata.

  Les mer...
  Comments

  Å løse opp oksalsyre. Hvor farlig er oksalsyre for folk og bier?

  Å LØSE OPP OKSALSYRE:

  Det er ikke så lett å løse opp oksalsyre på en god måte. Om man ikke vet bedre, er det noen fallgruver å dette i. Hvor farlig er det å jobbe med oksalsyre og hva gjør man om man får stoffet på huden? Hvor kritisk er det for biene å få oksalsyre på seg? Her kan du lese mer om disse temaene.

  Les mer...

  AVFUKTING AV HONNING.

  Bare så det er sagt, lynghonning må tørkes før slynging. Lynghonning inneholder ofte 22-23% vann og er ikke lagringsstabil med så mye vann i seg. Selv avfukter jeg honningen min ved hjelp av en transportabel airconditi...onenhet som står på hjul og kan gi både varme og kald luft. I tillegg tar den ut vann av lufta. Det jeg gjør er å benytte varmeeffekten til å få rommet opp i 30-35 grader, men lufta fra enheten må ikke blåses direkte under kassene for den kan komme opp i over 60 grader og det blir katastrofe

  Les mer...
  Comments

  ​HONNINGBEHANDLING

  Om du skal levere honningen din til HC eller en annen oppkjøper, er det ikke nødvendig å gjøre noe spesielt med honningen, annet enn å sørge for at vanninnholdet er så lavt at den ikke gjærer. Om du ønsker å selge honningen din for noe annet enn Kr 50, pr. kg i bøtter, er resten av dette stykket vel verd å lese. Honning selges fra birøkter for kr 100-275 pr. kg, så du har igjen for å lære deg rett honningbehandling.

  Les mer...
  Comments

  Vinnerne er trukket!

  Apinor sin sommerkonkurranse er nå avsluttet, og tre heldige vinnere er trukket ut!

  1.premie - Bianorakk
  Vinner: Sidsel Brantsæter

  2.premie - Røykpuster
  Vinner: Anund Helgesen

  3.premie - Rustfri kubeskrape
  Vinner: John Gunnar Halleland

  De heldige vinnerne vil motta en melding på facebook. 

  Vi takker alle som ble med i konkurransen, og ønsker alle birøktere lykke til med slyngingen!

  ​RADIALSLYNGE S81N I AKSJON

  Slynga S81N fra Apinor er ladet med 27 halvrammer. Her går det unna!

  Comments

  LYNGTREKKET NÆRMER SEG MED STORMSKRITT

  Har du snakket med grunneier og søkt Mattilsynet for flytting av bier på lyngtrekk. Det er greit å ha orden i sysakene når det nærmer seg lyngtrekket. De som ikke har sertifisert bigård, ha ikke lov å dra ut med kubene sine til ny plass på grunn av faren for smittespredning.

  Comments

  For tidlig å slynge i Østfold...

  Jeg tok av 6 halvkasser i varmen i går for å slynge ut noe honning å pode senere utslynget honning med. En god del tavler var forseglet i kassene, men ikke p langt nær alle. Det var tydelig at de dro på noe for de åpne tavlene skvatt det tynn nektar ut av om jeg ristet de litt. Om man høster slike tavler som ikke er forseglet, risikerer man å få med seg masse vann som vil øke vannprosenten i honningen, og den kan begynne å gjære.

  Les mer...
  Comments

  Syrepakka er lansert!

  Bier sliter ofte med parasitten varroa som kan drepe hele bifolket om ikke kubene behandles. Melkesyre og oksalsyre er effektive behandlingsmidler og enkle i bruk. Apinor tilbyr 1 Liter melkesyre og 400g oksalsyre som leveres sammen med ei dusjekanne som i tillegg er som spesiallaget for oksalsyrebehandling. Uttynnet melkesyreoppløsning med vann på denne dusjeflaska er også yppelig erstatning for røykpuster. Behandlingen har da to formål: Å kontrollere biene ved stell av kubene og samtidig virker dusjingen varroabekjempende. En liter melkesyre er nok til over 10 liter oppløsning for dusjing. Flasken med 400g oksalsyre er nok til behandling av over 250 kuber.

  Finn ut mer om syrepakka, last ned bruksanvisning og sikkerhetsdatablader fra produktsiden!

  Syrepakka

  Vingeklipping som svermekontroll.

  Mange birøktere både fargemerker dronningene sine og vingeklipper de. Det er ikke lurt å vingeklippe ei ny dronning som skal tilsettes i bikuben før tilsetningen for det å introdusere ei ny dronning til et bifolk, er en så stor utfordring for bifolket å akseptere, at har hun i tillegg en feil på en vinge, blir hun ofte forkastet.

  Les mer...
  Comments

  Vis flere poster

  Login

  Lik Apinor på facebook: