Stacks Image 10364
Stacks Image 293
Forside / blogg

  Vingeklipping som svermekontroll.

  Mange birøktere både fargemerker dronningene sine og vingeklipper de. Det er ikke lurt å vingeklippe ei ny dronning som skal tilsettes i bikuben før tilsetningen for det å introdusere ei ny dronning til et bifolk, er en så stor utfordring for bifolket å akseptere, at har hun i tillegg en feil på en vinge, blir hun ofte forkastet.


  Derimot , er dronninga merket og godtatt i kuben, kan hun tas forsiktig over i et merkebur, man fisker ene vinge ut gjennom ei rute i nettingen, og med ei skarp saks, klippes den tuppen av vingen av, ca 3-4mm inn på vingen. (Se godt på bildet så ser dere vingeklippingen), Deretter slippes dronninga bare tilbake på kuben, og vil alltid bli godtatt.


  Så sier vi at denne kuben får svermetrang uten at birøkteren har oppdaget celler. Nå får vi visualisere dette litt, så blir det lettere å sette seg inn i situasjonen.Kanskje birøkteren ikke har hatt tid til å se gjennom kubene de siste to ukene midt på sommeren, han har jo kone og 5 skrikarunger, trebåt med innendørs Marna bensinmotor, campingvogn med vannlekkasje og småbruk med 37 sauer med lam i tillegg til at han jobber skift med 10 timer overtid i uka. ...ok. Den første svermen med gammeldronninga går ut - biene fosser ut av kuben og hele himmelen fylles, sola blir formørket, ungene skriker og sauene breker (Dette blir spennende).

  Så kommer den vingeklipte dronninga ut, kaster seg på vingene og går rett i bakken. (Marnamotoren vil ikke starte ) Svermebiene som svever i lufta kjenner ikke lukta av dronninga, svirrer fortvilet rundt og må returnere til kuben. Mange flyr inn i kuben igjen, men noen finner dronninga foran kuben og klumper seg rundt henne. 


  Når så gubben kommer sliten hjem etter overtidsarbeid til skrikarungene som ikke har fått viljen sin og roet ned kona, går har en tur i bigården og finner en klump med bier foran kuben og vet med en gang at i den kuben har det svermeceller som vil krype og flere svermer vil komme i dagene som kommer. Han tar med seg materiell til en ny kube, lar svermen på bakken krype opp i kassa som bare forsiktig plasseres over svermen. Han går raskt ned i kuben, fjerner alle dronningceller bortsett fra en og svekker kuben ved å ta bort noen forseglede tavler, og flytter morkuben med dronningcella til et nytt sted i bigården. Kassa med den lille svermen får ei god honningtavle og blir satt opp på den opprinnelig plassen til morkuben. Terkkbiene vil nemlig havne der og hjelpe dronninga i gang igjen. Nå er hele svermeforløpet under kontroll, det tok en halv time, middagen er klar med taco og sviskegrøt med kremfløte på og kaffe med bløtkake fra 17. mai.


  Etterpå får han tid til å tette lekkasjen i campingvogna og båtmotoren av typen Marna fra Mandal Motorfabrikk produsert og godkjent under tvil i 1957, starter med et smell og går som ei klokke hele sesongen. På tross av at sauene egentlig breka fordi de ble tatt av ulven, blir moralen: Vingeklipping av dronninger er et godt hjelpemiddel i arbeidet med å unngå sverming dersom du tar jevnlig en inspeksjonstur i bigården på ettermiddager med godt vær og ser forran kubene om det ligger en klump med bier der.

  blog comments powered by Disqus

  Login

  Lik Apinor på facebook: