Stacks Image 10364
Stacks Image 293
Forside / blogg

  For tidlig å slynge i Østfold...

  Jeg tok av 6 halvkasser i varmen i går for å slynge ut noe honning å pode senere utslynget honning med. En god del tavler var forseglet i kassene, men ikke p langt nær alle. Det var tydelig at de dro på noe for de åpne tavlene skvatt det tynn nektar ut av om jeg ristet de litt. Om man høster slike tavler som ikke er forseglet, risikerer man å få med seg masse vann som vil øke vannprosenten i honningen, og den kan begynne å gjære. 

  Gjær greier ikke å fungere dersom sukkerkonsentrasjonen blir over 78-79%, altså 21-22% vann i honningen.Man kan i dette område ikke være helt sikre for gjæring, så det er bedre å vente med slyngingen til biene har gjort jobben og tavlene er forseglet. Da ligger vannprosenten på 18-19% og honningen er lagringsstabil.Gjæring i honning er ikke alltid så enkelt å påvise, for det kan starte nesten umerkelig som mikroskopiske små luftblærer i en honning som ikke er ordentlig stivnet/krystallisert. For høy vannprosent virker nemlig inn på honningens evne til å krystallisere for vannet har evne til å holde mer sukker i oppløsning. Derfor er honning som er utsatt for gjæring ofte ukrystallisert. Gjæret honning er vanskelig å redde. man kan varme den opp i ei badstue til 60 grader for å drepe gjærcellene, men da går varmebehandlingen ut over kvaliteten på honningen. 

  Honningrefraktometer gjør deg i stand til å unngå å slynge honning som inneholder for mye vann. Det at man samler masse honning i en tank og rører den sammen før man tapper den på glass for å utjevne forskjeller i vanninnhold fra kasse til kasse, er en god forsikring for gjæringsproblemer. Er du uheldig å slynger f.eks.ti tavler honning som holder 22% vann og dette havner i samme spann, så er det stor sansynlighet for at dette går galt. Tømmer du derimot all honningen over i en tank og rører litt med drill eller håndredskap, så får du en stabil vannprosent i hele partiet der de tørreste tavlene med lavest vann%, redder de som er for høye i vanninnhold ved at alt røres sammen.

  Refraktometer

  Brix

  blog comments powered by Disqus

  Login

  Lik Apinor på facebook: