Stacks Image 10364
Stacks Image 293
Forside / blogg

  VI SLYNGET 9 MÅNEDER GAMMEL LYNGHONNING MED RADIALKURV!

  Vi gjorde det alle har sagt er umulig, nemlig å slynge lynghonning på ei radialslynge. I tillegg var honningen fra august/september 2014 og delvis krystallisert selv etter hard oppvarming. Å slynge lynghonning på radialslynger har vært opplest og vedtatt som en umulighet.

  Argumentene har vært at honningen er for tixotrof og sitter for fast til at radialslynga kan brukes, kreftene er for små og farten er for liten. Dette har jeg betvilt fordi slynging bare er spørsmål om vinkel på honningcellene og G-krefter. Har man da radialslynger med stor nok diameter og stor nok hastighet, må honningen ut av tavlene.

  Derfor har Apinor fått laget Quarti`s radialslynge S17I med kurv til norske rammer og en motor som gir hastighet 580 omdr./minutt på kurven. Med slyngeradius 93cm, holdt det å kjøre 350 omdreininger, så fløy lynghonningen ut. Det vil si at også SAF`s radialslynge 900D med diameter 90cm og standardmotor som går 350-400 omdr./minutt, holder for lynghonning med god margin. Dette er gode nyheter for deg som sliter timer og dager med vendeslynger som må kjøre 2 ganger på hver side for å få honningen ut.


  Her kan 30 rammer slynges samtidig - altså ca 75kg honning for hver oppstart.

  Slynging av lynghonning har krevd 27 grader i slyngerommet og bruk av honningløsner. Jeg mener temperaturen i slyngerommet med fordel kan senkes til 20 grader om bare farten er stor nok. Da er voksen mye sterkere og tåler høyere hastighet på slynga før tavlene ryker. Likevel er det klart at det er viktig at lyngrammene ikke er lyse og bare delvis utbygde, men med en klatt honning i. Da kan tavla ødelegges slik de blir i vendeslynger også.

  Vi som var tilstede var enige om at resultatet var absolutt godkjent, og hadde honningen vørt slynget rett etter høsting, har alt gått enda bedre. Tavlene var i allefall like tomme for honning som med vendeslynge. Det som satt igjen var krystallisert honning og pollen. Vi slynget med andre ord det verste man kunne sette inn i kurven, men med godt resultat. Vi slynget halvrammer, men resultatet vil bli tilsvarende med helrammer selv om G-kreftene lenger inn mot akslingen krever litt større fart. Bå både SAF og Quarti`s slynger er kreftene store nok for begge tavletyper.

  De som var med på dette forsøket var: Steinar Engen, Rakkestad, Ole Magne Kvande, Skiptvet, Knut Åge og Monika Floor, Brumunddal, Jens Martin Nybøle, Sarpsborg og Morten Bull.

  Les mer om proff-slynga S17i på Apinor sin produktside...

  Følg Apinor på facebook for flere nyheter og tips!

  blog comments powered by Disqus

  Login

  Lik Apinor på facebook: